Thursday, June 7, 2012

Android 3G and MMS settings for Celcom, Digi and Maxis


 * Peringatan : Pastikan hanya ada Acces Points Name di bawah saja. Contoh saya pakai Celcom, pastikan ada 2 APNs ini sahaja iaitu Celcom 3G Internet dan Celcom 3G Internet (nama sama tapi settingnya berbeza) ~ rujuk bawah

(bagi tujuan mengelakkan conflict data)
! Acces Points Name yang lain sila delete. 

Android APN setting
1) Home -> Menu -> Settings -> Wireless & networks -> Mobile networks -> Access Points Name
2) Menu -> New APN

============================
APN SETTING FOR CELCOM
============================

Celcom 3G Setting
Name: Celcom 3G Internet
APN: celcom3g
Proxy: Not Set
Port: Not Set
MCC : 502
MNC : 19
Authentication type : PAP
APN type : internet

Celcom MMS Setting
Name: Celcom 3G Internet
APN: celcom3g
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS Proxy: 10.128.1.242
Port: 8080
MCC : 502
MNC : 19
Authentication type : PAP
APN type :mms
......................................................................
*The rest of the field is blank.

Ada satu perkara penting lagi yang anda harus ketahui mengenai 3G dan MMS menggunakan android. Tak kira ar korang Celcom, Maxis atau Digi.

Sangat penting ~~ sebab per penting adalah jika anda tidak membuatnya kredit anda akan ditelan tanpa anda sedari.


Apa yang perlu dibuat adalah :
~ Untick Background data
~ dengan cara Setting --> Account & Sync ---> Background data
   (kenapa perlu 'untick'? ~~ ada application yang kadang2 perlu sentiasa ada line tenet dan ini akan menghabiskan kredit anda) ada faham !!!!
[tapi kalau nak gune Play Store atau Samsung Apps sila 'On' kan background data. Tapi dah selesai matikan semula k]


Ada lagi perkara penting yang perlu diketahui iaitu :
  1. Untuk menghantar MMS anda perlu sambungan internet
  2. Untuk sambungan internet anda perlu bayar (kalau nak bayar ikut rate MMS sila ikut cara di no 3 dan 4.
  3. Hidupkan 'Packet data' dan jika dah selesai hantar MMS sila 'untick' ~use packet data~
  4. Home -> Menu -> Settings -> Wireless & networks -> Mobile networks -> 'tick' use packet data.
  5. Untuk hantar MMS ~ Message -> New Message -> Attach file (gambar yang korag nak hantar) dan masukkan nama dan hantar [nape kena wat macam tu adalah supaya gambar yang kita nak hantar di compress terlebih dahulu agar saiz fail tersebut kecil]
  6. Itu untuk hantar, untuk terima MMS pn sama hidupkan 'Use Packet data'.
  7. Dalam inbox msti ada perkataan download dalam msg y kawan korang hantar, so sebelum tekan perkataan 'download tersebut sila ikut langkah 4. 
  8. Selepas gambar MMS muncul sila dengan kadar segara matikan 'Use Packet Data'
# Amacam, sangat memeningkan betul? ak sendiri pening pada permulaan tapi telah terbiasa pada akhirnya. Selamat mencuba. [nak tau berjaya ke tak sila hantar ke no sendiri] ~ kedengaran pelik tapi itulah cara terbaik.
 ......................................................................


==============================
APN SETTING FOR MAXIS (3G)
==============================

Maxis Mobile Internet 3G
Access point name : unet
Username :
Password :
Account name : Maxis 3G WAP
Proxy server address : 202.75.133.49
Proxy server port : 80
Homepage : http://wap.maxis.com.my/

MMS 3G
Access point name : unet
Username :
Password :
Account name : Maxis 3G MMS
Proxy server address : 202.75.133.49
Proxy server port : 80
Service center address : http://172.16.74.100:10021/mmsc

*Leave blank for Username & Password options.
*The rest of the field is blank.

===============================
APN SETTING FOR MAXIS (2G)
===============================

Maxis Mobile Internet 2G
Access point name : net
Username :
Password :
Account name : Maxis WAP 2.0
Proxy server address : 202.75.133.49
Proxy server port : 80
Homepage : http://wap.maxis.com.my/

MMS 2G
Access point name : net
Username :
Password :
Account name : Maxis MMS 2.0
Proxy server address : 202.75.133.49
Proxy server port : 80
Service center address : http://172.16.74.100:10021/mmsc

*Leave blank for Username & Password options.
*The rest of the field is blank.


=========================
APN SETTING FOR DIGI
=========================

DiGi APN,
Name : DiGi Internet
APN: diginet
MCC: 502
MNC: 16
APN Type: default
(Others, blank)

DIGI MMS,
APN: digimms
username: mms
password: mms
Proxy: 203.092.128.160
Port: 80
MMSC: http://mms.digi.com.my/servlets/mms
MMS Proxy: 203.092.128.160
MMS Port: 80
MCC: 502
MNC: 16
APN Type: mms


*The rest of the field is blank.

 ..................................................................................................


 Kalau pening juga sila call operator customer careline masing-masing

Celcom : 1111 ~~ dail
 
Blogger Widgets
CLOSE - X - TUTUP

Mohon Klik LIKE =)